
8 namirnica koje treba izbjegavati sa intolerancijom na gluten (i 7 koje smijete konzumirati)
8 namirnica koje treba izbjegavati sa intolerancijom na gluten (i 7 koje smijete konzumirati)
Hrana koju treba izbjegavati
Trebali biste se kloniti sljedeće hrane ako imate intoleranciju na gluten.
1. Žitarice koje sadrže gluten
Žitarice koje sadrže gluten uključuju:
• pšenica
• ječam
• raž
• tritikale
• brašno
• pir
• kamut
• bobice pšenice
• kus-kus
Imajte na umu da je zob prirodno bez glutena, ali tijekom prerade može biti kontaminirana glutenom.
2. Većina kruha, krekera i obloga
Većina kruha, krekera i obloga sadrži gluten. Jedini način da to sigurno znate je pročitati popis sastojaka i provjeriti koje se žitarice koriste.
Ako imate intoleranciju na gluten, izbjegavajte sljedeće:
• bijeli kruh
• kruh od cjelovitog pšeničnog zrna
• krumpirov kruh
• raženi kruh
• kruh od dizanog tijesta
• krekeri od pšenice
• oblozi od cjelovite pšenice
• tortilje od brašna
• somun
• kiflice
3. Određeni začini
Iako se začini čine malo vjerojatnim izvorima glutena, mnogi popularni sadrže gluten.
To uključuje:
• umak od soje
• umak za roštilj
• preljevi za salate
• marinade
• umaci od vrhnja
• mješavine začina
• mješavine sosa
• ocat od slada
• kečap
Kao alternativu, možete sami napraviti začine od sastojaka bez glutena ili kupiti one koji su certificirani bez glutena.
4. Većina pečenih proizvoda
Pekarski proizvodi obično se izrađuju od pšeničnog brašna ili drugih žitarica koje sadrže gluten. Kao takvi, ljudi s intolerancijom na gluten trebali bi uglavnom izbjegavati ovu hranu:
• kolači
• meki i tvrdi pereci
• krafne
• kiflice
• palačinke i vafli
5. Tjestenine na bazi pšenice
Tjestenine su glavna hrana u mnogim kulturama. Iako postoje alternative bez glutena, većina tradicionalnih tjestenina izrađuje se od žitarica koje sadrže gluten:
• rezanci
• špageti
• njoki napravljeni od pšeničnog brašna
• knedle
6. Neke grickalice
Snack hrana čest je izvor glutena. Grickalice koje sadrže gluten uključuju:
• pereci
• barovi s granolom
• pločice sa žitaricama
• čips
• energetske pločice
• kolačići
• mješavine za grickalice
• slatkiši
7. Određena pića
Neka pića izrađena su od sastojaka koji sadrže gluten, pa je važno pročitati etikete. Pića koja mogu sadržavati gluten uključuju:
• pivo
• vina u bocama
• gotovi napici od kave
• mješavine pića
• komercijalno čokoladno mlijeko
8. Nekoliko prerađene hrane i drugih predmeta
Mnoga prerađena hrana i drugi popularni proizvodi također mogu sadržavati gluten. To uključuje:
• zamjene za meso, poput vege burgera i hrenovki
• pripremljeno meso za ručak
• prerađeni sirevi
• zamjene za jaja
• juhe iz konzerve i mješavine za juhe
• pudinzi i instant smjese za deserte
• određeni sladoledi
• žitarice za doručak
• pomfrit i ostala pržena hrana
• aromatizirani tofu
Hrana koju je poželjno konzumirati
Iako se može činiti kao da je većina hrane zabranjena kada imate intoleranciju na gluten, mnoga ukusna i zdrava hrana prirodno ne sadrži gluten. Osim toga, kvalitetni kruh, tjestenine i krekeri bez glutena dostupni su u većini trgovina prehrambenih proizvoda.
Ako ne podnosite gluten, možete uživati u sljedećoj hrani.
1. Voće i povrće
Voće i povrće je prirodno bez glutena. Međutim, imajte na umu da određeni proizvodi, poput povrća u tijestu i voća presvučenog slatkišima, mogu sadržavati gluten.
Slijedi nekoliko opcija:
• jabuke
• avokado
• bobice
• banane
• agrumi
• šljive
• breskve
• špinat
• kelj
• luk
• slatki krumpir
• brokula
• karfiol
• mrkva
• paprike
• tikva
• tikvica
• prokulica
• gljive
2. Mahunarke
Grah i leća ne sadrže gluten, zbog čega se često koriste za izradu alternativa za tjesteninu i druge proizvode bez glutena.
Oni uključuju:
• crvena leća
• crni grah
• slanutak
• grah
• grašak
3. Žitarice i proizvodi od žitarica bez glutena
Iako su mnoge žitarice zabranjene za ljude s intolerancijom na gluten, neke žitarice ne sadrže gluten. Oni uključuju:
• kvinoja
• heljda
• proso
• sirak
• zob
• proso
• amarant
• divlja riža
• kukuruz
• teff
• smeđa riža
• bezglutenski kruh, krekeri i druga peciva od tih žitarica
Da biste smanjili rizik od unakrsne kontaminacije, kupujte samo proizvode koji su certificirani bez glutena.
4. Životinjski proteini
Životinjski proteini, poput sljedećih, prirodno ne sadrže gluten:
• jaja
• meso
• perad
• riba
• školjka
• mliječni proizvodi poput jogurta i sira
5. Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi i sjemenke ne sadrže gluten i daju izvor masti bogat hranjivim tvarima. Štoviše, od njih se može napraviti brašno bez glutena. Dobar izbor orašastih plodova, sjemenki i njihovih maslaca uključuje:
• sjemenke bundeve
• sjemenke suncokreta
• indijski oraščići
• bademi
• maslac od kikirikija
• makadamija
• orasi
• maslac od badema
• lješnjaci
• brazilski orasi
• pistacije
6. Određeni začini i umaci
Sljedeći začini i umaci su sigurni za one koji slijede bezglutensku dijetu:
• jabučni ocat
• svježe bilje poput bosiljka, ružmarina i cilantra
• pesto
• većina salsi
• sušeno bilje i začini
• amino kokosa
• humus
• guacamole
• kiseli kupus
• tahini
• senf
7. Zdrave masti i ulja
Većina izvora zdrave masnoće, poput sljedećih, ne sadrže gluten:
• punomasni jogurt
• sir
• maslinovo ulje
• ulje avokada
• orašasti plodovi, sjemenke i maslaci od orašastih plodova
• avokado
• nezaslađeni kokos, kao i kokosovo ulje
Izvor: www.healthline.com