InTolerant

Što je gluten i zašto je loš za neke ljude?

Gluten je danas kontroverzna tema. Većina izvora tvrdi da je siguran za sve osim za one koji imaju celijakiju. S druge strane, neki zdravstveni stručnjaci vjeruju da je gluten štetan za većinu ljudi.

Prema istraživanju iz 2013. godine, više od 30% Amerikanaca aktivno pokušava izbjegavati jesti gluten.

Ovaj članak objašnjava što je gluten i kako može utjecati na zdravlje ljudi.

 

Što je gluten?

Gluten je porodica proteina koja se nalazi u žitaricama uključujući pšenicu, raž, pir i ječam.

Od žitarica koje sadrže gluten, pšenica je daleko najčešća.

Dva glavna proteina u glutenu su glutenin i gliadin. Gliadin je odgovoran za većinu štetnih učinaka glutena na zdravlje.

Kad se brašno pomiješa s vodom, proteini glutena tvore ljepljivu mrežu koja ima konzistenciju nalik ljepilu. Ovo svojstvo poput ljepila čini tijesto elastičnim i daje kruhu sposobnost dizanja tijekom pečenja. Također pruža zadovoljavajuću teksturu ugodnu za žvakanje. Zanimljivo je da naziv gluten potječe od ovog svojstva mokrog tijesta nalik ljepilu.

Problemi s glutenom

Većina ljudi može tolerirati gluten bez štetnih učinaka. Međutim, to može stvarati probleme ljudima s određenim zdravstvenim stanjima, a to uključuje celijakiju, osjetljivost na gluten, alergiju na pšenicu i neke druge bolesti.

Celijakija

Celijakija je najteži je oblik intolerancije na gluten. Utječe na oko 1% stanovništva. To je autoimuni poremećaj u kojem tijelo tretira gluten kao stranog uljeza. Imunološki sustav napada gluten, kao i sluznicu crijeva. To oštećuje zid crijeva i može uzrokovati nedostatak hranjivih sastojaka, anemiju, ozbiljne probavne probleme i povećani rizik od mnogih bolesti.

Najčešći simptomi celijakije su:

  • nelagoda u probavi
  • oštećenja tkiva u tankom crijevu
  • nadimanje
  • proljev
  • zatvor
  • glavobolja
  • umor
  • kožni osip
  • depresija
  • neobjašnjiv gubitak kilograma
  • izmet koji smrdi

Međutim, neki ljudi sa celijakijom nemaju probavne simptome, ali mogu imati i druge simptome, poput umora ili anemije. Iz tog razloga liječnicima je često izazov dijagnosticirati celijakiju. Zapravo, u jednoj studiji 80% ljudi s celijakijom nije znalo da je ima.

Osjetljivost na gluten koji nije celijakija

Mnogi ljudi nemaju pozitivan test na celijakiju, ali i dalje negativno reagiraju na gluten. Ovo se stanje naziva ne-celijakijom osjetljivost na gluten. Istraživači trenutno ne znaju koliko ljudi ima ovo stanje, ali neki procjenjuju da je u rasponu od 0,5 do 13%.

Simptomi osjetljivosti na gluten uključuju:

  • proljev
  • bol u želucu
  • umor
  • nadimanje
  • depresija

Ne postoji jasna definicija osjetljivosti na celijakijski gluten. Ipak, liječnik može postaviti ovu dijagnozu kada osoba negativno reagira na gluten, ali odbacio je dijagnozu celijakiju i alergije. Međutim, neki stručnjaci ne vjeruju da je to legitiman uvjet. Smatraju da te štetne učinke uzrokuju tvari koje nisu gluten. Jedno je istraživanje promatralo 393 osobe sa samo-dijagnosticiranom intolerancijom na gluten i istraživalo njihovo zdravstveno stanje nakon prehrane bez glutena. Rezultati su pokazali da je samo 26 osoba imalo celijakiju, dok su dvije imale alergiju na pšenicu. Samo 27 od preostalih 364 osobe dobilo je dijagnozu osjetljivosti na gluten. Možemo zaključiti da je od svih sudionika koji su mislili da ne podnose gluten, samo 55 osoba (14,5%) imalo problema s glutenom. Mnogi ljudi koji misle da ne podnose gluten mogu razviti simptome zbog drugih uzroka.

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) čest je probavni poremećaj koji uzrokuje simptome, uključujući:

  • bolovi u trbuhu
  • grčevi
  • nadimanje
  • plin
  • proljev ili zatvor ili oboje

To je kronično stanje, ali mnogi ljudi mogu upravljati svojim simptomima prehranom, promjenom načina života i tehnikama upravljanja stresom. Zanimljivo je da su studije pokazale da bi neke osobe sa IBS-om mogle imati koristi od prehrane bez glutena.

Alergija na pšenicu

Procjenjuje se da 0,2–1% populacije alergija na pšenicu može uzrokovati probavne smetnje nakon konzumiranja glutena. Nadalje, studije su pokazale da prehrana bez glutena može koristiti nekim osobama sa shizofrenijom, autizmom i bolešću koja se naziva glutenska ataksija.

 

Netolerancija na gluten

Neugodnost u probavi najčešći je pokazatelj intolerancije na gluten. Osoba također može imati anemiju ili probleme s debljanjem. Da bi shvatili što uzrokuje vašu nelagodu, ljudi mogu zamoliti svog liječnika da prvo provjeri ima li celijakiju.

Dva su glavna načina kako saznati ima li osoba celijakiju:

Testovi krvi: Nekoliko krvnih pretraga otkriva antitijela. Uobičajeni je test tTG-IgA. Ako je to pozitivno, liječnik može preporučiti biopsiju tkiva kako bi potvrdio rezultate.

Biopsija iz tankog crijeva: Zdravstveni radnik uzima mali uzorak tkiva iz tankog crijeva, koji laboratorij analizira na oštećenja.

Ako osoba misli da može imati celijakiju, treba se posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što proba dijetu bez glutena. Ako osoba nema celijakiju, najbolji način da sazna je li osjetljiva na gluten jest slijeđenje stroge dijete bez glutena nekoliko tjedana kako bi vidjela poboljšavaju li se simptomi. Nakon toga treba vratiti gluten u prehranu i vidjeti hoće li im se simptomi vratiti. Ako se simptomi ne poboljšaju na bezglutenskoj prehrani i ne pogoršaju kada se ponovno uvodi gluten, onda je krivac vjerojatno nešto drugo osim glutena.

Ako osoba sumnja da može imati problema, treba potražiti smjernice od zdravstvenog radnika i testirati se na celijakiju ili alergije.

 

FODMAP-ovi

FODMAP su ugljikohidrati kratkog lanca koji se nalaze u mnogim namirnicama, uključujući pšenicu. Mnogi ih ljudi ne mogu pravilno probaviti, što može uzrokovati različite probavne simptome. Postoje neki dokazi da su mnogi ljudi s “osjetljivošću na gluten” osjetljivi na FODMAP, a ne na gluten.

Jedno istraživanje na 37 osoba s samoprocjenom osjetljivosti na gluten smjestilo je sudionike na dijetu s niskim udjelom FODMAP, što je smanjilo simptome. Zatim su im istraživači dali izolirani gluten, koji nije utjecao na njihove probavne simptome. To ukazuje da su FODMAP-ovi možda krivac za mnoge ljude koji misle da negativno reagiraju na gluten.

Liječnici mogu preporučiti osobama s IBS-om da slijede dijetu s niskim udjelom FODMAP-a. Međutim, mnogim ljudima ovo može biti izazovno, što može dovesti do nedostataka hranjivih tvari unesenih u organizam. Ljudi bi se trebali pridržavati ove dijete uz pomoć zdravstvenog radnika.

Hrana bogata glutenom

Najčešći izvori glutena u prehrani su:

  • pšenica
  • pir
  • raž
  • ječam
  • kruh
  • tjestenina
  • žitarice
  • pivo
  • kolači, kolačići i kolači

Mnoga prerađena hrana sadrži pšenicu. Svatko tko želi izbjeći gluten morat će pažljivo pročitati sastav hrane.

Dijeta bez glutena

Nekim će ljudima započeti prehranu bez glutena biti prilično izazovno u početku. Prvo što osoba treba učiniti je pročitati sastav na svemu što jede. Gluten, posebno pšenica, sastojak je iznenađujućeg broja namirnica. U ovoj prehrani ljudi bi trebali jesti uglavnom zdravu cjelovitu hranu, jer većina cjelovite hrane prirodno ne sadrži gluten. Izbjegavajte prerađenu hranu, žitarice i žitarice koje sadrže gluten.

Žitarice bez glutena

Postoji nekoliko žitarica i sjemenki koje su prirodno bez glutena i dostupne za kupovinu. To uključuje:

  • riža
  • zob
  • kvinoja
  • lan
  • proso
  • sirak
  • tapioka
  • heljda
  • amarant

Međutim, iako je zob prirodno bez glutena, može biti njome kontaminirana, stoga je najsigurnije konzumirati zob sa oznakom bez glutena.

Hrana bez glutena

Postoji puno zdrave cjelovite hrane koja prirodno ne sadrži gluten, uključujući:

  • meso
  • riba i plodovi mora
  • jaja
  • mliječni proizvodi
  • voće
  • povrće
  • mahunarke
  • orašasti plodovi
  • gomolji
  • masti, poput ulja i maslaca

U pravilu je bolje odabrati hranu bez glutena, a ne prerađene proizvode bez glutena. To obično ima malo hranjivih sastojaka i puno dodanih šećera ili rafiniranih žitarica.

Većina pića je također bez glutena, izuzev piva (osim ako piše da ne sadrži gluten).

 

Tko bi trebao izbjegavati gluten?

Za veliku većinu ljudi izbjegavanje glutena nije potrebno, međutim za ljude s određenim zdravstvenim stanjima uklanjanje glutena iz prehrane može napraviti veliku razliku.

Nadalje, bezazleno je isprobati prehranu bez glutena. U žitaricama glutena nema hranjivih sastojaka koje ne biste mogli dobiti iz druge hrane.

Ako ljudi isključe proizvode s glutenom i ako ih pravilno ne zamijene drugim ugljikohidratima u prehrani, mogli bi riskirati zbog nedovoljnog unosa vlakana, kalorija i B-vitamina. Uvijek se posavjetujte sa zdravstvenim radnikom prije nego što isprobate bezglutensku prehranu.

Svakako birajte zdravu hranu. Oznaka bez glutena ne znači automatski da je hrana zdrava, a bezglutenska bezvrijedna hrana i dalje je bezvrijedna hrana.

 

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com

 

 

Odgovori

Top

Hižica proizvodi bezglutenske proizvode koristeći isključivo zdrave namirnice bez dodanih aditiva, konzervansa, poboljšivača okusa, bez dodanih bojila i zaslađivača ili dodataka za pruduljenja roka trajanja.

Pratite nas!