10 savjeta za prehranu bez glutena
Celijakija je doživotna, ozbiljna autoimuna bolest uzrokovana imunološkim sustavom koji reagira na gluten – protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Jedini način liječenja ovog stanja je stroga doživotna dijeta bez glutena. Za one kojima je na novo dijagnosticirano stanje, mogućnost stroge dijete bez glutena u početku se može činiti zastrašujućom; ali naoružani pravim znanjem, prehrani bez glutena može se relativno lako prilagoditi. Evo 10 najboljih savjeta za svakodnevnu prehranu tvrtke Celiac UK
1. Naviknite se čitati etikete s hranom dok kupujete
Sva pakirana hrana u EU obuhvaćena je zakonom o označavanju alergena, što znači da čitanjem popisa sastojaka možete utvrditi je li neki proizvod prikladan za prehranu bez glutena. Ako je kao sastojak proizvoda korištena žitarica koja sadrži gluten, ona mora biti navedena na popisu sastojaka (bez obzira na to koliko se malo koristi). Bit će navedena posebna žitarica, pa pripazite na spominjanje pšenice, raži, ječma, zobi, ili bilo koje druge žitarice koja je proizvedena uzgajanjem, jer sve sadrže gluten. Ti će sastojci često biti podebljani.
2. Umjesto hrane koja sadrži gluten koristite zamjenu bez glutena
Tjestenina, kruh i krekeri sadrže gluten, ali to ne znači da još uvijek ne možete uživati u ovoj hrani u svojoj prehrani. Umjesto toga, pređite na alternative svoje omiljene hrane ali bez glutena, koje ćete pronaći u većini supermarketa i trgovina zdrave hrane. Zamjenska hrana bez glutena uključuje tjesteninu, kruh, krekere, kiflice, žitarice i još mnogo toga.
3. Zapamtite da je puno hrane prirodno bez glutena
Svježe voće i povrće, meso, perad, riba, sir i jaja prirodno su bez glutena, pa ih koristite kao osnovu za obroke.
4. Uživajte u prirodnim žitaricama i žitaricama bez glutena žitarice i grah
Dijeta bez glutena ne znači da su sve žitarice i žitarice izvan jelovnika. Kvinoja, teff, amarant, palenta, heljda, kukuruz, proso i tapioka samo su neka od prirodnih žitarica bez glutena koja se mogu uključiti u prehranu. Samo provjerite naljepnice kako biste bili sigurni da upotrebljavate nekontaminirane verzije. Pokušajte zamijeniti tradicionalne krušne mrvice za mrvice palente, odlučite se za rezance i tjesteninu od heljde ili riže bez glutena.
5. Znajte koji alkohol treba izbjegavati
Alkohol bez glutena uključuje jabukovaču, vino, sherry, žestoka pića, port i likere, ali imajte na umu da pivo, lageri, stauti i ale sadrže različite količine glutena i da nisu prikladni za prehranu bez glutena. Pivo bez glutena dostupno je u nekim supermarketima i restoranima, ali pobrinite se da pijete samo ona koja su označena na ovaj način.
6. Zapamtite da i dalje možete uživati u obrocima s obitelji i prijateljima
Biti na bezglutenskoj prehrani ne znači da ne možete kuhati fine bezglutenske delicije za svoju rodbinu i ukućane
7. Budite svjesni unakrsne kontaminacije
Čak i malo glutena može biti dovoljno da izazove simptome nekome tko ima celijakiju, zato pripazite da minimizirate rizik od unakrsne kontaminacije hranom koja sadrži gluten. Učinite to tako da prije upotrebe operete kuhinjske površine, koristeći zasebne maslace, namaze i džemove kako biste smanjili širenje mrvica i uložite u neke toster vrećice kako biste odvojeni kruh bez glutena.
8. Izbjegavajte umake koji sadrže gluten
Mnogo umaka za tjesteninu, sosova, začina i začina sadrže pšenično brašno, a time i gluten, zato pročitajte naljepnicu i izuzmite sve što nije prikladno. Umjesto toga, pokušajte sami izraditi umake od tjestenine i sosove od kukuruznog brašna, strelice ili krumpirovog škroba kako biste ih zgusnuli za opciju bez glutena.
9. Eksperimentirajte u kuhinji
Pronalaženje prave zamjene bez glutena za uobičajene sastojke koji sadrže gluten stvar je osobnog ukusa, zato provedite vrijeme u kuhinji privikavajući se na brašno bez glutena i pomagala za pečenje.
10. Zapamtite, i obroci bez glutena mogu biti jednako ukusni i zdravi
Jednom kada vam se dijagnosticira celijakija, možete započeti s pozitivnim promjenama u prehrani kako biste poboljšali svoje zdravlje.
Izvor: https://bit.ly/3egb6i1