
Intolerancija na gluten: 7-dnevni plan prehrane bez glutena
Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu, piru te zobi. Odgovoran je za elasticitet u finalnim proizvodima. Građen je od dvije vrste proteina: glijadina i glutenina. Povezan je sa škrobom u endospermu zrna.
Diljem svijeta gluten je izvor proteina bilo da se nalazi u hrani koja se priprema ili je jednostavno dodatak hrani koja je deficitarna s proteinima. Gluten se pojavljuje u nekim brendovima čokolada, surimiju, umaku od soje pa čak i u nekim vrstama pasti za zube.
Gluten se ubraja među najčešće alergene uz kravlje mlijeko, jaja, soju, kikiriki, orašaste plodove, ribu i morske plodove.
Kod nekih ljudi postoji genetska sklonost koja se manifestira kao glutenska enteropatija (celijakija). Celijakija je crijevni poremećaj uzrokovan nepodnošenjem glutena. Ingestija glutena nadražuje crijevnu sluznicu, ometajući apsorpciju hranjivih tvari i vode. Osobe koje pate od celijakije imaju izrazit manjak vitamina B6 što uzrokuje probavne smetnje, proljev, povraćanje, nadutost i ekceme.
Ova bolest može biti potaknuta i crijevnim infekcijama, parazitima ili psihološkim stresom. Kod redukcijskih dijeta ili uporabom laksativa može doći do promjene u probavnom traktu do te mjere da je apsorpcija glutena smanjena.
Prijedlog tjednog plana prehrane
Evo prijedloga plana prehrane za osobe intolerantne na gluten.
Ponedjeljak
Doručak:
- omlet od 3 bjelanjaka
- 2 šake špinata
- 2 rajčice
- 20 g malomasnog sira + kriška tosta (paziti da nije od pšeničnog brašna)
- 1 naranča
Međuobrok:
- bezglutenski krekeri
- malo zrnatog sira
Ručak:
- 200 g purećih prsa
- 2 kuhana krumpira
- 150 g brokule
- 1 naranča
Međubrok:
- 2 dcl smoothieja (jogurt, banana, jagode)
Večera:
- 150 g odreska od tune
- 2 rajčice
- 2 šake špinata
- bosiljak
- parmezan
- 100-150 g zelenog lisnatog povrća
Utorak
Doručak
- 30-50 g krema od riže
- 2 dcl mlijeka
- 50 g borovnice
- šaka badema
Međuobrok:
- 1 tvrdo kuhano jaje
- 1 naranča
Ručak:
- 150 g ribe na grill tavi
- 2 rajčice
- zelena salata
- luk
- 1-2 kukuruzne tortilje
Međuobrok:
- 20 g kikiriki maslaca
- 1 banana
Večera:
- 150 g pilećih prsa s bosiljkom
- 100 g gljiva na žaru
- 100 g šparoga
- 50 g karfiola
Srijeda
Doručak:
- 3 jaja (način pripreme po izboru)
- 100 g jagoda
Međuobrok:
- 30 g suhih marelica i badema
Ručak:
- 100-120 g falafela
- 100 g humusa i tahini umaka
- 2 krastavca
- 2 rajčice
- peršin
- zelena salata
Međuobrok:
- 5 velikih žlica zobenih pahuljica bez glutena
- mlijeko
Večera:
- 125 g goveđeg odreska
- 100 g tikvica
- zelena salata sa maslinovim uljem, limunom + dressing od jogurta
Četvrtak
Doručak:
- 1 muffin od graham brašna
- 2 dcl grčkog jogurta
- 1 šalica šumskog voća
Međuobrok:
- 20-30 g kikiriki maslaca
- 4 kriške jabuke
Ručak:
- salata od 150 g tune
- celer
- 150 g zelene salate
- 1 naranča
Međuobrok:
- 100 g zrnatog sira
- par graham krekera
Večera:
- 120-150 g purećih prsa
- 100 g pirea od krumpira
- 100 g grilanih šparoga
Petak
Doručak:
- 5 velikih žlica zobenih pahuljica, bez glutena
- 30 g orašastih plodova
- 2 dcl grčkog jogurta
- 1 šalica šumskog voća
Međuobrok:
- energetska pločica bez glutena
Ručak:
- sendvič od puretine ( 30-tak grama)
- 1 avokado
- senf
- zelena salata
Međuobrok:
- šaka orašastih plodova
Večera:
- 150-200 g tjestenina bez glutena
- Umak od rajčice
- parmezan
- 100-150 g zelene salate
Subota
Doručak:
- 2 jaja spremljena po želji
- 100-150 g gljiva
- 100 g posnog sira
Međuobrok:
- energetska pločica bez glutena
Ručak:
- 150 g pilećih prsa na grill tavi
- 50 g kvinoje
- 100-120 g šparoga
- 1 rajčica
- 20g feta sira
Međuobrok:
- kukuruzne tortilje
Večera:
- 120 g govedine
- 1/2 šalice smeđe riže
- 150 g povrća
- soja sos (umak)
- češnjak
- 20 -30 g orašastih plodova
Nedjelja
Doručak:
- pecivo od bezglutenskog brašna
- 100 g posnog sira
- mjerica whey proteina (30 g)
- 1 šalica šumskog voća
Međuobrok:
- 20-30 g kikirikija i grožđica
Ručak:
- 150 g odreska tune na grill tavi
- 100 g zelena salata
- 2 rajčice
- 100 g matovilca ili rukole
- malo parmezana
Međuobrok:
- 3-5 žlica zobi
- mlijeko
Večera:
- 120 g odreska od crvenog mesa
- 100 g miješanog povrća
- 100 g salate
- 20 g badema
- za desert može malo tamne čokolade
IZVOR: Fitness.com